Izdvojene novosti Novosti

Povećanje naknade za obnovljive izvore energije

Vlada Republike Hrvatske je na 54. sjednici, 31. kolovoza 2017. godine, donijela odluku o povećanju naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju. Naknada se od 1. rujna 2017. godine povećava sa 3,50 lipa po kWh na 10,50 lipa po kWh.
Budući da se naknada nije povećavala godinama, a novi proizvodni kapaciteti konstantno ulaze u sustav, značajno povećanje naknade bilo je nužno, a svako daljnje prolongiranje srušilo bi sustav poticanja i izazvalo još veće troškove za krajnje korisnike električne energije.

Mada ni jedno povećanje nije popularno, u konačnici moramo biti svjesni da su ulaganja u obnovljive izvore energije od velike koristi za građane i gospodarstvo jer će velika količina elektrana već nakon 2020. godine izaći iz sustava poticaja te će djelovati na tržištu po izrazito konkurentnim cijenama. To će omogućiti općenito smanjivanje ili zadržavanje niskih proizvodnih cijena električne energije od čega će direktno imati koristi svi korisnici električne energije.

Ono što je također značajno je da svako povećanje cijene električne energije čini elektrane za vlastitu potrošnju sve rentabilnije, kako za domaćinstva tako i za industriju.

Ako ste značajniji potrošač električne energije, domaćinstvo ili tvrtka, već danas razmislite o sunčanoj elektrani za vlastitu potrošnju te nam se s povjerenjem obratite kako bi za vas izradili procjenu isplativosti i ponudili vam optimalna tehnička rješenja.