Izdvojene novosti Novosti

Sunčane elektrane BT Solar 1 i 2

Krajem listopada ove godine u Babincu pokraj Varaždina puštene su u pogon dvije sunčane elektrane, BT Solar 1 snage 207 kW i BT Solar 2 snage 205 kW. Ukupna investicija vrijedna je oko 5.000.000,00 kn, a očekuje se povrat investicije u roku od 8 do 9 godina.

Sunčane elektrane BT Solar 1 i 2 imaju očekivanu godišnju proizvodnju od 518 MWh ekološki čiste električne energije te će tijekom 30 godina rada u okoliš ispustiti oko 160 tona manje ugljičnog dioksida u odnosu na istu proizvodnju električne energije u elektranama na fosilna goriva.

Investitor u sunčane elektrane je tvrtka Cestica Sun u vlasništvu Preis Energy-a iz Čakovca. Sva proizvedena električna energija, sukladno ugovoru o otkupu s HROTE-om predaje se u distribucijsku mrežu po povlaštenoj tarifi.

Elektrane je projektirala i izgradila čakovečka tvrtka Solektra u suradnji sa svojim partnerom Elektroinstalateri iz Čakovca. Unatoč kratkom roku za izgradnju i teškim vremenskim uvjetima  radovi su izvedeni na najvišem nivou i završeni prije  ugovorenog roka, na zadovoljstvo investitora i izvođača.