Izdvojene novosti Novosti

Solektra iskoračila i na tržište Crne Gore

Solektra je sa svojim sunčanim elektranima ovih dana iskoračila i izvan granica Hrvatske, postavljanjem autonomne (off-grid) elektrane u Crnoj Gori. Sunčanu elektranu Sultanov, vrijednu 40 tisuća eura, Solektra je postavila po sistemu „ključ u ruke“ na fiksnoj instalaciji na zemlji na imanju investitora Rustema Sultanova u Sutomoru.

Solektra procjenjuje da će, osim proizvodnje električne energije za svoje potrebe sa imanja Sultanov, sunčana elektrana u Crnoj Gori biti vidljiva velikom broju ljudi. Time će se ostvariti i informativna uloga ovog projekta, odnosno pokazati kako se uz pomoć off-grid sunčanih elektrana može dobiti vrlo kvalitetan izvor električne energije za kontinuirano i stabilno napajanje. Stalne novine i poboljšanja u tehnologiji omogućuju da se kvalitetnim inženjerskim pristupom dolazi do učinkovitijih rješenja uz nižu investiciju, što omogućava sve širu primjenu sunčanih elektrana u vlastitoj proizvodnji električne energije.

Sustav sunčane elektrane postavljen u Crnoj Gori je trofazni sustav s tri bidirekcijska izmjenjivača od po 6 kW i fotonaponskim poljem snage 11 kWp. Put od ideje do realizacije ovog projekta trajao je tri mjeseca, na konačno zadovoljstvo i izvođača i investitora.